<strong>Am picat examenul la BALTA CONACU- NEGREŞTI</strong>

Am picat examenul la BALTA CONACU- NEGREŞTI

Am picat examenul la BALTA CONACU- NEGREŞTI

Ieri am hotărât să mergem la pescuit și am ales de data asta Balta Conacu, deși balta mea preferată rămâne Zarguzon (vezi ultima partidă şi ce am prins), pentru că este foarte aproape de Constanța, pentru că am prins pește la undiţa mea de 6m, pentru peisajul de acolo, şi pentru că, deși te afli la 20 de km de Constanța fauna şi flora se aseamănă cu cea din Deltă.

Doi ani de zile am fost la Balta Leonard și 6 Martie. La Leonard mi-a plăcut mai puţin, nu am prins pește iar 6 Martie rămâne cu un peisaj superb. Sunetele păsărilor concurează cu orice terapie abordezi. Când intri la 6 Martie ţi se dă un sac negru, să-ti pui resturile, doar că nici acolo unii nu ţin seama de asta şi am adunat într-o zi, salopete aruncate în frumuteţea aceea de loc.

Am cerut părerea pe un grup de pescari din Dobrogea și din mai multe opțiuni ca:  Histria, canalul de apă caldă de la Cernavodă, Enisala, am ales să mergem la Balta Conacu- Negreşti. Ștefan nu a fost niciodată și mi-am zis că dacă tot are un o pagină de pescuit, care-i este foarte dragă, să aleg această baltă, pentru a culege informaţii despre ea.

Inceputul drumului spre baltă

După ce am pus această întrebare, zicându-le pescarilor că nu e vremea să mergem spre Tulcea, cineva a comentat că atunci când mergi în Deltă trebuie să fii PESCAR. Nu înțeleg agresivitatea asta, miștoul sau superioritatea unora.

A fi pescar înseamnă a avea o undiță și după părerea mea să fii pasionat de mersul la pescuit. Dacă, eu sunt pescar de mămăligă, de râme, viermuş şi undiţă fixă, sunt mai puţin pescar decât cei care folosesc mulineta ori jelibomul? Dacă are Balta pește şi eu îl prind, nu-s pescar? Dar, cum mă numesc?

Mai „nou” există categoria de pescăriţe, care a ajuns chiar foarte mare. Surprinzător, aceastea sunt și mai agresive. Dacă la bărbați există în  natura lor să fie făloși și să se mândrească că ei sunt pescari doar dacă au niște cizme de cauciuc în plus, femeile dacă le dai vreun sfat îți taie microfonul. De ce zic de microfon? Pentru că e plin Tik-Tok ul de cei care fac live-uri la pește. Din această categorie facem parte și noi, la rândul nostru. Facem live-uri la pește ca să ne creem o comunitate a pescarilor.  Am obținut urmăritori fără să cerem ajutorul prietenilor de pe FB. Ne-am gândit că decât prieteni, neinteresați de pescuit, mai bine străini, că mai apoi cercul să se închidă.

Ștefan are logo-ul la blog şi pe youtube, “Azi pescuim”,  un nume ales evident să se rețină ușor. A încercat să intre în conversație ori să-și dea cu părerea cu “ OXena” că ar putea să arunce sau să îşi pună un cârlig de 14 ori 16 …ce mai contează. Marea majoritate ştim cum funcţionează aceste chaturi. Iar această “OXena” a fost lezată, deranjată de sfat şi de comentariu dându-l pe mut. Ne-a lăsat muţi şi-n viaţa reală, nu doar pe online, atitudinea ei. Noi când am primit în schimb, un sfat de la un domn pe YouTube: Cum să faci o momeală, așa cum făceau vechii pescari din anii 80,  ne-am bucurat nu mult, foarte mult. Chiar nu auzisem de reţetă şi faptul că s-a uitat la clipul nostru ne-a făcut fericiţi. În spatele oricărui clip e o muncă realizată din pasiune.

Sunt  puțin oameni care mai acceptă sfaturile și acum întreb, dragi adevărați pescari unde scrie, care este mai pescar decât pescarul, pescarilor, pescărescu de la Pescărie? Ați făcut Generala, la Mare ? Clasele IX-XII la vreo Baltă? Poate unii din voi, după limbaj şi atitudine aţi trecut Balta. Dragi pescari minunați, întindeți undița cu mămăligă tot la o baltă la care plătiți 50-70 RON, iarna. Nu vă prezentați cu diploma de pescar: am absolvit I-VIII, pe dig în Portul Tomis şi liceul pe Zarguzon.

Știți ce?  Şi mie îmi place gustul carasului mai mult decât crapul, dar nu-l prind atât de mare, pentru că nu ştiu. În familia mea, nimeni nu a pescuit, nimeni nu și-a băgat degețelele după râme și nimeni nu ar fi băgat în cârlige, puii de muscă. Cu ce cârlige am eu pregătite, prind caras puţin mai mare decât palma, dar gustul este incomparabil cu cel de la piaţă. N-aş fi crezut în veci că o să mănânc pielea de la peşte. Înainte, îl alegeam până murdăream farfuria, până ce nenorocirea aia de os îmi scotea ochii din orbite şi gândul că aş putea să mor stupid mă făcea să renunţ. Nu a pescuit nimeni din familie, dar toţi mâncăm peşte. Străbunicii mi-au stat pe malul lacului, în Tăbăcărie cam de pe acum o sută de ani, în una din cele trei case existente pe atunci iar noi nu stăm acum departe de acel loc.

Aşa că,  mai puțin contează dacă te-ai născut cu cârligul în nas sau ţi-ai însuşit acest merit că tu eşti  “ Cea- Cea pescarilor”. Să-ți atribui denumirea de pescar înseamnă în primul rând să-ţi placă să  stai în natură. Pescarul meu de acasă nu mănâncă peşte, dar el îl pregăteşte. Eu nu pot să-l curăț, să-l omor, că-mi este milă. În schimb, fac cea mai bună saramură pentru familia mea…așa spun ei.Fiecare femeie face cea mai bună saramură pentru familia ei. Sper că m-am făcut înțeleasă pentru absolvenţii Facultăţii de Pescărie.

pe lângă troițe

 Cum am pomenit la începutul scrierii, am ales să mergem la Balta Conacu- Negreşti. În imaginația mea, în momentul când spun “Conacul”, mă gândesc că acolo au stat niște boieri, lăsând un conac, că Balta le-a aparținut. Din Constanţa se ţine drumul spre Cobadin sau Cobădaina cum ne place nouă să glumim, iar de la Cobădaina spre baltă mergi pe niște câmpuri fără nici un indicator. Dacă mergi pentru prima oară apelează la GPS iar unde vezi două troițe, faci dreapta. Drumul este de piatră și cred că trebuie să ai mașina ori mai rezistentă ori puțin mai înaltă, după o ploaie s-ar putea să-ti patineze puţin.

Indiferent dacă am prins sau nu pește la o baltă, n-am spus niciodată că este proastă. Cred că, cele mai proaste recenzii, în anii trecuți le-a avut-o Zarguzonul.Anul ăsta sau măcar din toamna lui 2022 este cea mai lăudată de pescari.

Aici nu mi-a plăcut. Nu mi-a plăcut locul, nu mi-a plăcut nimic. Conacul- Negreşti  e o baltă sălbatică. Nu există un loc unde să plătești și vine un domn cu o „Dacia” albă din când în când să-ți factureze 50 RON. I- am spus că voi pescui și eu la fixă și nu mi-a luat bani. La prima vedere, balta este foarte murdară. Sămănţăraie, bidonăraie, pungăraie….jeg!  Am să las un video mai jos. Jeg se pare de mult timp pentru că, toate erau foarte vechi, ruginite deci pe acolo nu prea a mai trecut sac negru de deșeuri. Am văzut şi alte bălţi cum arăta, cea mai curată şi îngrijită rămâne de departe Lupşanu, care nu-i pe la noi, ci prin Călăraşi.

dezolant, printre gunoaie…

Dacă am pretenții? Am! Mai am şi necesităţi. Ne mai civilizăm şi noi? Nu de alta, dar pe o baltă privată suntem mulţi. Nu au un copac plantat, malul e rupt. Mă gândesc ce-i vara, acolo…Ca femeie să faci pișu între două uși şi peste drum, vecinu’ îşi are aruncată lanseta….nu prea este sălbăticie. Să ai tu o baltă să nu plantezi un copac, că să nu ți se mai rupă malul, să ai tu o baltă şi să nu ai o cocioabă unde să vină oamenii să plătească sau să schimbe două cuvinte cu administraţia…Păcat! Mai ales că, poveştile pescăreşti sunt savuroase. Cu exagerări ori ba, vis-a-vis de capturi, toţi pescarii au întâmplări haioase în tolba sau pot fi curioşi aşa că mine, să vină la pachet cu întrebări despre ce a fost în acel loc acum 40-60 de ani, bla, bla….

I-am spus omului cu „Dacia Albă”, când a venit să ne factureze că vreau să scriu un articol, dacă îmi permite să-i iau numărul de telefon, să ne ofere detalii despre baltă,  prețuri, cum s-a format acea baltă? Ce s-a întâmplat înainte de 89? Poate chiar o poveste în două cuvinte! Domnul cu mașina albă ne-a povestit la un geam deschis, pe drumul de data asta nepietruit că, Balta a secat acum nu știu căti ani, după 90 a fost a lui “Stelian /Iancu” cu ghilimelele la pachet..

-Îi ştiţi?

-Cum să nu-i ştiu? Am râs în gând. Făcurăm generală la Cobadaina, împreună…

-Eu nu am timp stau la povești…Eu am aici în îngrijire, oi, pământ….

-Ale dumneavoastră au fost oile şi caprele alea, de mai devreme?

…..

Şi s-a făcut că ploua la întrebarea mea. A dat doar din cap şi din mişcări n-am sesizat daca-i da ori ba.

-Flămânzi căţei mai aveţi ! Şi-au abandonat turma pentru 10 minute, au mâncat bobiţe de au spart !

Noi avem mereu bobite în maşină, pentru căţei abandonaţi.

Nu l-am mai întrebat nimic şi nici nu l-am sunat să-mi mai povestească, că n-am văzut o deschiderea prea mare, deşi Ştefan i-a luat numărul de telefon.

La Negreşti cu fixă, nu prea ai ce face. Apa e de jumătate de metru-n mal. Cu lanseta, aruncat, poate atingi 1m sau 1,5m. 

Ştefan a avut două lansete. Pentru că, m-am plictisit, m-am dus prin vecini, la o vorbă cu doi pescari.  Știau Balta Conacu- Negreşti, de copii, o traversau în picioare. Se prinde caras mic, dar foarte gustos. Este exact peștele, care îl căutăm noi pentru că nu  mergem cu „căruța de porumb electrică să semănăm”.

Cumpărăm şi noi ce oferă piață ca noutate și folosește orice pescar, în special de la “tanti Angela”.

Şi acum să înşir marfa din dotare . Ce a folosit, Ştefan ( l-am sunat să-mi scrie pe whatsApp):

-2x Lanseta Feeder 3m FL

– 2x Method feeder 45gr, Cârlig de 12, cu spin, legat la 10cm de method.

– Fir tambur 0.20 CarpExpert

– Nadă – Căpşună & Usturoi Method Feeder

– Pufuleţi moi  8mm, usturoi – scoică, căpşuna – scoică multicolor

–  Dumbell 4-6mm multiaromă

–  Wafters 4-6 mm multiaromă

 –  Viermuşi

 – rămână roşie de grădină

 – mămăliga făcută în casă (reţetă nouă, pregătim filmarea, preluată de pe Pescar Mehedințean)

Pentru mine : Lansetă 6m Diamant, fir 0.18, plută 1gr. cârlige de 12 şi de 14

Dacă dumneavoastră aţi fi folosit altceva, suntem deschişi la a primii sfaturi ori idei. Cum vreţi să o luaţi.

            Ştefan a încercat să dea și la răpitor. La stuf, nici vorbă de caras ci doar cum am spus mai sus, peturi şi sticle. Nu am avut nici o trăsătură până la ora 13 când am început să strângem acareturile. Mare ne-a fost mirarea că lă fixa mea s-a mișcat pluta și am prins un mic guvide, pe care l-am eliberat, nu înainte de a ne fotografia cu el. Nu spunem că Balta nu are pește, pentru că nu o cunoaştem şi nici timpul nu ne-a fost favorabil. Nici ceilalţi pescari nu au prins, numărând opt maşini, cât erau în aria mea vizuală. Unii au plecat mai devreme, alţii au insistat că noi, să mai stea puţin după ora 13.

la pescuit și am ales de data asta Balta Conacu
Marea captură

La prima vedere, păşire şi lansare, nu mi-a plăcut Balta Conacu- Negreşti. Mă gândesc vara, ce călduri sunt aici, câtă ţânţaraie şi şobolănaie. Nu este un loc de mers cu copii, dacă vreţi o ieşire în aer liber. Ştefan vrea să mai încerce, probabil va ajunge singur. Eu prefer să descopăr locuri şi oameni noi. Şi cum au ajuns vorbele noilor “influenceri” şi pe la noi, ultima mea frază este :

-Ba, bunuţă, dar n-ar mai mere inc-o tură! Sub medie!

Fir întins, indiferent de gen..

Anca Dobrică.

  • ViorelAnghel

    ViorelAnghel

    martie 25, 2023

    Ați fost la Balta Negrestii,pana în dig.Conacu’…e altceva,va spune asta unul care acolo a luat microbul!Și da,Negrești a secat o data,Conacu’nu,petru ca e plina de izvoare,e o balta vie!Va spun,merita încercat,dar nu in weekend!Fir întins!

    • AziPescuim.Ro

      AziPescuim.Ro

      martie 26, 2023

      Bună ziua. Ce spuneți dvs, este adevărat. Noi am luat baltile ca un întreg și specificat că pe partea cu Negrești.

Leave your comment
Comment
Name
Email