Cum aleg lanseta potrivită pentru pescuitul la crap?

Cum aleg lanseta potrivită pentru pescuitul la crap?

Cum aleg lanseta potrivită pentru pescuitul la crap?

Un echipament la care nu m-am gândit niciodată când am început prima dată pescuitul la crap a fost o undiță de pescuit la crap potrivită. În anii precedenți de pescuit, am pescuit mai mult la vargă, cu plută și 2 cârlige. Simplu, pentru un pescar amator, care se bucura la cele mai mici trăsături, fie că erau de caras, babușcă ori roșioară. Când am observat că pescuitul nu înseamnă doar atât și am fost dus la prima mea partidă de pescuit cu o lansetă, m-am hotărât să mă documentez și să îmi achizitionez o lanseta pe măsură.

Desigur, nu sunt profesionist și am încercat diferite stiluri de pescuit, folosind lansete universale, chiar și pentru spinning. În schimb, am căutat mereu informații de ce trebuie X lansetă, X fir, X cârlig, așa că am compilat toate informațiile pe care le-am adunat, în speranța că voi fi de ajutor, pentru un alt pescar novice să își aleagă echipamentele potrivite.

Așa că, mai îndură puțin, înțelege-mi punctul de vedere, citește mai jos ce am de spus, apoi ia o decizie.

Care este cea mai bună lansetă pentru crap?

Răspunsul simplu ar fi, strict dacă ne legăm ade pescuit în sine, cea pe care o ai deja. Da.. Lanseta pe care o ai deja, cu siguranță este potrivită să îți satisfaci hobby-ul într-un mod sau altul și nu are rost să cumperi altă nouă decât dacă, ești pregătit să treci la un alt nivel al pescuitului.

Zic asta pentru că o lansetă no-name, de 3m, telescopică m-a servit o bună perioada de timp și la pescuitul crapului, al știucii, al șalăului și al carasului în diferite situații. Schimbam doar montura cu una adecvată peștelui pe care îl vizam.  Capturile nu erau capitale dar, își făcea treaba și îmi gadila neuronii, oferindu-mi senzația aceea pe care o ai când prinzi un pește.

  1. Pentru incepatori

Cea mai bună undiță/lansetă de pescuit la crap pentru începători este o lansetă de 3 metri, cu o curbă de testare de 1.3 kg ( 3lbs, marcat pe blank ) și cu o acțiune medie. Majoritatea producătorilor mari de undițe pentru crap produc undițe cu aceste caracteristici. Alegerea mărcii potrivite pentru dvs. este mai mult o preferință personală.

2. Testul de curbura

Mai simplu spus, curba de testare este greutatea necesară pentru a aduce vârful lansetei la un unghi de 90 de grade față de cotor în timp ce lanseta este ținută orizontal. Imaginați-vă o tijă prinsă în poziție orizontală de mâner. Dacă atașați o greutate aproape de inelul vârfului, tija va începe să se curbeze.

Cu cât greutatea este mai mare, cu atât tija se va îndoi mai mult. Greutatea necesară pentru ca tija să se îndoaie la 90 de grade este curba de testare. Curba de testare este măsura care a fost folosită pentru a evalua acțiunea lansetelor de crap încă din anii 1950. Îți oferă o idee rezonabilă despre puterea lansetei.

Curba de testare la o lansetă

3. Acțiunea lansetei / undiței


Acțiunea unei lansete descrie modul în care lanseta/undița se îndoaie în timpul aruncării sau când aduce un pește.

Nu este o măsurătoare precisă, ci o observație generală cu privire la locul în care se află cea mai mare parte a curburii tijei.

De exemplu …

  • o lansetă cu acțiune rapidă se va îndoi în cea mai mare parte în treimea superioară a lungimii sale și este uneori descrisă ca o lansetă cu acțiune în vârf sau „tippy”;
  • o tijă cu acțiune moderată sau medie se va îndoi mai mult pe lungime, de obicei până la mijlocul secțiunii;
  • o lansetă cu acțiune lentă sau moale se va îndoi direct în secțiunea fundului său.

Acțiunea lansetei / undiței

4. Greutatea de aruncare

Aceasta este recomandarea producătorului lansetei cu privire la greutatea optimă a nalucii (sau plumbului) care trebuie aruncată cu lanseta.

Nu este clar cum derivă acest lucru, dar probabil că este o funcție a tuturor caracteristicilor pe care le-am menționat aici, plus o doză sănătoasă din experiența producătorilor

5. Inelele de ghidaj

Ghidajele de linie de pe o undiță de crap pot fi unul dintre cele mai importante aspecte. Adesea trecute cu vederea de unii pescari, dimensiunea și materialul ghidajelor de linie pot afecta foarte mult distanța de aruncare și capacitatea de a lupta cu un pește.

Ghidajele de linie sunt realizate din materiale ce pot afecta durabilitatea liniei, netezimea turnării, sensibilitatea tijei și greutatea tijei. Acestea pot fi din oțel inoxidabil, plastic, fibră de sticlă, oxid de aluminiu sau o varietate de alte materiale. Prețul lansetei va depinde de calitatea materialelor folosite. Fuji este unul dintre cei mai importanți producători de ghiduri de linie, veți observa rapid că lansetele echipate cu aceste ghidaje de linie vor avea un preț ridicat.

Inele de ghidaj

Ce materiale se folosesc la lansete si ce aleg ?

Fibră de sticlă și compozite
Cele fabricate din fibră de sticlă sau material compozit sunt cele mai durabile și mai accesibile undițe de pescuit de pe piață, dar va trebui să gestionați greutatea suplimentară și lipsa de sensibilitate care ar veni cu o undiță de pescuit din fibră de carbon sau grafit.

Grafit și Fibră de Carbon
Dacă vă puteți permite, o undiță de pescuit din grafit sau fibră de carbon este cea mai buna opțiune și puteți găsi niște oferte grozave la ele.Dacă sunt peste limita bugetului, atunci compozitele sunt cea mai bună undiță de pescuit.

Au o greutate mai mică decât fibra de sticlă, mai multă sensibilitate și sunt încă super durabile, astfel încât să puteți simți orice mișcare cu ele.

Pentru începători aș spune că cele din fibră de sticlă sau material compozit ( în general 60%-70%-80% fibră de sticlă și 40%-30%-20%) deoarece cele din fibră de carbon sunt mai sensibile la șocuri și „purtare” agresivă.

Leave your comment
Comment
Name
Email