Cosaşul 

Cosaşul 

Cosaşul (latină Ctenopharyngodon idella, Valenciennes 1844) este un peşte care face parte din familia Cyprinidae, singura specie din genul Ctenopharyngodon. Originar din Asia de Est, fluviul Amur (China), cosaşul se întâlneşte şi în ţări europene, precum Rusia, Ucraina, Germania, Polonia, România, Republica Moldova.

Descriere

Cosaşul este un peşte de apă dulce, fitofag. Preferă de obicei râurile şi lacurile cu vegetaţie acvatică din abundenţă. Corpul este alungit, rotunjit, lipsit de carenă, spatele de culoare închisă, verde-gălbui, iar abdomenul de culoare albuie până la auriu-închisă, solzii plaţi şi mari. Înotătoarea dorsală are baza scurtă, iar cea anală este aşezată mult în urma dorsalei. Lungimea maximă o poate atinge până la 120 cm, iar greutatea de 32 kg. În general, lungimea medie este de 30–100 cm şi greutatea medie de 3–12 kg.

Se poate pescui cu mamaliga,rame si porumb.

Reproducere şi dezvoltare

Cosaşul devine matur sexual la o lungime de 68–75 cm, la vârsta de 9–10 ani. Icrele sunt semipelagice şi sunt depuse în câteva reprize în sectoare cu curent rapid, în perioada viiturilor mari de primăvară-vară, la temperatura apei de 18–30 °C. Durata incubaţiei icrelor este de 32–40 ore la temperatura apei de 30 °C. Larvele se hrănesc cu alge şi crustacee mici.

Leave your comment
Comment
Name
Email